Kerékpár Hírek

Pedelec kerékpárok állami támogatása >

Ted
Ted
2020.09.23 20:00
Pedelec kerékpárok állami támogatása >

2022 októberében a magánszemélyek támogatást kaphatnak pedelec kerékpár vásárlásakor. Pedálszenzoros (PAS) kerékpárhoz maximum 90.000 forint, nyomatékszenzoros kerékpárhoz pedig legfeljebb 150.000 forint támogatást lehet majd igényelnie annak a magánszemélynek, aki a munkaviszonyát is igazolni tudja. A támogatás legfeljebb a kerékpár felét teheti ki. 

A támogatott kerékpár ára nem haladhatja meg a 900.000 forintot, és megadott követelményeknek is meg kell felelnie, vagyis csak tekerés hatására működhet a motor és az is a pedelec szabályozás része, hogy 25km/h sebességnél az elektromos motor lekapcsol. A keretösszeg 1 milliárd forint lesz.

Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő a sajtótájékoztatón hangsúlyozta: az idén februárban bejelentett Klíma- és Természetvédelmi Akcióterv keretében az elektromobilitás ösztönzése kiemelt kormányzati feladat. Az elektromos járművek károsanyag- és zajkibocsátása sokkal alacsonyabb, mint más járműveké, a közlekedésből származó környezetszennyezés visszaszorítása érdekében a kormány célja az elektromobilitás elterjesztése – tette hozzá.

Az még persze kérdés, hogy a vásárlónak ki kell-e fizetnie a teljes összeget, és majd csak utólag tudja visszaigényelni a támogatást, és az sem tiszta, hogy az ügyintézés a vásárló, vagy majd a kereskedő feladata lesz-e. Sajnos az eredeti 250.000 forintos összeget is megnyirbálták, és a 900.000 forintos maximum vétálárba sem fér bele túl sok pedelec kerékpár, de legalább a támogatás megmaradt. Reméljük mihamarabb kijön a végleges változat, és a karácsonyfák alatt ott fognak sorakozni a pedelec kerékpárok