Kerékpár Hírek

Hogyan válassz kerékpárgumit? - A legfontosabb szempontok és tippek

2023.05.11 11:49
 Hogyan válassz kerékpárgumit? - A legfontosabb szempontok és tippek

Kerékpár gumik

A kerékpárgumik fontos szerepet játszanak a kerékpározás élményében és biztonságában. Egy jó minőségű kerékpárgumi nemcsak jobb tapadást és kényelmet biztosít, hanem hosszabb élettartamot is garantál.

Ha új gumikat keresel a kerékpárodra, fontos szempontokat kell figyelembe venned a megfelelő kiválasztáshoz. Ebben a cikkben áttekintjük a legfontosabb szempontokat, amiket érdemes figyelembe venni.

Kerékpárgumi kiválasztása


Szempontok a kerékpárgumi kiválasztásához

Méret

A kerékpárgumi mérete nagyon fontos tényező, amit figyelembe kell venni. A gumiméretnek meg kell felelnie a kerékméretnek, hogy megfelelően illeszkedjen és működjön.

A gumiméretet az oldalfalon található feliratok segítségével lehet azonosítani. A gumi méretén kívül még megtalálható a megengedett guminyomás is, illetve egyéb adatok, pl a gyártási szám.

A fontosabb méretek (1” = 25,4 mm):
12” – 203 mm
14” – 254 mm
16” – 305 mm
18” – 355 mm
20” – 406 mm
24” – 507 mm
26” – 559 mm
26 x 1 3/8” – 590 mm
27 x 1 ¼” – 630 mm
27,5” – 584 mm – 650B
28” – 622 mm – 700c
28 x 1 ½” – 635 mm – 700b
29” – 622 mm

A bicikligumi szélességét pl országúti kerékpároknál cm-ben adják meg, pl 21,23,24,25,28mm), a 28"-os kerékpár gumiknál pedig általában collban, pl.: 1,5”, 1,6”, 1,75”, 1,9”, 1,95”, 2,0”, 2,1”, 2,2” stb). A szélességet már Te határozhatod meg a felhasználásod szerint, ahhoz nem kell ragaszkodni.

Típus

A kerékpárgumik különböző típusokban érhetők el, amelyek különböző célokra és körülményekre lettek tervezve. A leggyakoribb típusok közé tartoznak az országúti, az MTB, a trekking és a városi kerékpárokhoz készült gumik.

Az országúti kerékpárokhoz készült gumik általában vékonyabbak és simábbak, hogy kisebb ellenállást biztosítsanak az úton. Az MTB kerékpárokhoz készült gumik általában szélesebbek és nagyobb tapadást biztosítanak a hegyvidéki terepen.

Profil

A kerékpárgumi profilja is fontos szempont lehet a kiválasztás során. A profil meghatározza, hogy milyen tapadást biztosít a gumi a különböző tereptípusokon.

Az országúti kerékpárokhoz készült gumik általában sima profilúak, hogy kisebb ellenállást biztosítsanak az úton, míg az MTB kerékpárokhoz készült gumik általában bordásabbak, hogy nagyobb tapadást és ellenállást biztosítsanak a hegyvidéki terepen.

Anyag

A kerékpárgumi anyaga szintén fontos szempont lehet a kiválasztás során. A legtöbb kerékpárgumi két fő anyagból készül: a gumi és a keverék. A gumi rész a külső borítást alkotja, amely közvetlenül érintkezik az útfelülettel. A keverék rész pedig az, ami az abroncs belső részében található.

A jó minőségű kerékpárgumik általában nagyobb arányban tartalmaznak szilícium-dioxidot, ami javítja a tapadást és csökkenti a kopást.

Tubeless vagy belsővel

A tubeless gumik azok, amik nem igényelnek belső gumit a felfújáshoz, hanem közvetlenül a kerékpár felnire vannak felszerelve. Ezek a gumik könnyebbek és a belső gumikhoz képest kevesebb defektet okoznak.

Azonban a tubeless kerékpárgumik általában drágábbak és nehezebbek a telepítés során. Ha nem vagy biztos abban, hogy feltudod-e szerelni a tubeless gumit, érdemes inkább a hagyományos belsővel szerelt gumikat választani.

 

GYIK

Mennyi ideig tart egy kerékpárgumi élettartama?
Az élettartam függ a kerékpárgumi minőségétől, a használati körülményektől és az ápolástól. Általánosságban elmondható, hogy egy jó minőségű kerékpárgumi 3000-5000 kilométert bír ki.

Mit jelentenek a kerékpárgumi oldalfalán található számok és feliratok?
A kerékpárgumi oldalfalán található számok és feliratok információkat tartalmaznak a gumiról, többek között a gumiméretről és a maximális nyomásról. Az oldalfalon található feliratokat érdemes figyelni a megfelelő kerékpárgumi kiválasztásakor.

Hogyan ellenőrizzük a kerékpárgumi nyomását?
A kerékpárgumi nyomását rendszeresen ellenőrizni kell, hogy biztonságosan és kényelmesen kerékpározhassunk. A megfelelő nyomásértéket a kerékpárgumi oldalfalán található feliratok alapján lehet meghatározni. Az ellenőrzéshez használjunk kerékpáros pumpát vagy nyomásmérőt, és ellenőrizzük a gumik nyomását legalább hetente egyszer.

Milyen gyakran kell cserélni a kerékpárgumit?
A kerékpárgumi cseréjének gyakorisága függ a kerékpárgumi minőségétől, a használati körülményektől és az ápolástól. Általánosságban elmondható, hogy egy jó minőségű kerékpárgumi 3000-5000 kilométert bír ki. Ha a kerékpárguminak látható sérülése vagy repedése van, vagy ha gyakran tapasztalunk defekteket, akkor azt célszerű cserélni.

Hogyan tároljuk a kerékpárgumit?
A kerékpárgumikat száraz és hűvös helyen célszerű tárolni. A közvetlen napfénytől és a magas hőmérséklettől védjük, mert ezek károsíthatják a gumit. Ha a kerékpárgumit hosszabb ideig nem használjuk, akkor érdemes leereszteni a nyomását, hogy ne sérüljön a belső rész.

Összegzés

A megfelelő kerékpárgumi kiválasztása fontos szerepet játszik a kerékpáros élményben és biztonságban. A gumi méretének, profiljának, anyagának és a tubeless vagy belsővel felszerelt változatnak a kiválasztása fontos szempont. A kerékpárgumik rendszeres ellenőrzése, karbantartása és cseréje szintén fontos a biztonságos kerékpározáshoz.

Kerékpár webáruházunkban a kerékpár gumikon kívül megtalálhatóak babakocsi gumik, motor gumik, egészségügyi, mezőgazdasági, ipari járművekre gumik, gumik quadokra, utánfutókra.

Tekintsd meg külső-belső gumi kínálatunkat⇐